Saara Imppola

Työt opintojen ohella

Lokakuussa on tahdottu nostaa keskeisenä esille teemaa Työt opintojen ohella. Monella opiskelijalla on alkanut jälleen opiskelut elo-/syyskuussa, ja usealla saattaa olla työnhaku ajankohtaista opintojen ohelle. Kuukauden aikana aiheesta tehdään neljä erillistä sosiaalisen median postausta Instagramiin, reimari.info -tilille – tili on siis hyvä laittaa seurauslistalle, jotta muutkaan ajankohtaiset asiat eivät jää huomiotta. Kuukauden teeman aiheita tulevat olemaan; Oman kiinnostuksen kartoittaminen & avoimuus, Työpaikan etsiminen ja työnhaku, Työsopimukset ja haastattelut sekä Muista pitää jaksamisesta huolta.
Tämän artikkelin tarkoituksena on käsitellä kuukauden teemaa vielä hiukan syvemmin. Somepostauksissa ja artikkelissa on huomioitu kohderyhmä, alle 29-vuotiaat nuoret.

Oman kiinnostuksen kartoittaminen & avoimuus

Työnhaussa on olennaista tunnistaa, millaista työtä tahtoisi tehdä. Hyvä tapa kartoittaa eri työpaikkamahdollisuuksia on tekemällä ammatinvalintatestejä. Yksi mahdollinen ammatinvalintatesti on esimerkiksi Nuortennyt.fi – duunikone. Toisaalta, jos kyseessä on ammattiin opiskeleva henkilö, jolla olisi mahdollisuus päästä töihin oman alan työtehtäviin, on oleellista hyödyntää niitä uraa edesauttavia mahdollisuuksia.

Oma kiinnostus ja avoimuus on iso osa työnhakua. Kun työnhaussa on avoin erilaisille työpaikoille, sekä uskaltaa olla kiinnostunut, voi löytää mitä mahtavampia ja opettavaisempia työmahdollisuuksia. Vaikka onkin hyvä tietää, mitä työtä tahtoisi tehdä, saattaa kokeilemalla jotain oman mukavuusalueen ulkopuolelta yllättää positiivisesti. Avoimia työpaikkoja voi löytää internetistä, Googlettamalla esimerkiksi ”Avoimet työpaikat Vaasa”. Myös seuraavia nettisivuja selaamalla saattaa löytää itseä kiinnostavia työpaikkailmoituksia: Duunitori, Oikotie ja Kuntarekry. Myös kavereilta voi kysyä, onko heillä tuttuja, joilla olisi tarjolla avoimia työpaikkoja – edelliset harjoittelupaikat ovat myös oiva paikka tiedustella avoimia työpaikkoja.

Työpaikan etsiminen ja työnhaku

Lausahdus ”Ole tarkkana, kuin porkkana” pätee myös työnhaussa. Liikkuessa ympäri kaupunkia kaupoissa ja kaduilla, saattaa törmätä useampaankin eri työpaikkailmoitukseen. Esimerkiksi jotkin vaateliikkeet saattavat laittaa työpaikkailmoituksia liikkeen sisäänkäynnin viereen tai kassojen läheisyyteen. Jos näissä tilanteissa kiinnostuu työpaikasta, kannattaa olla heti rohkea ja kysyä saman tien lisätietoa työpaikasta työntekijältä – näin voi saada olennaisia tärppejä kyseistä työtehtävää ja sen hakua varten.

Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa työnhaussa, koska näin voit löytää itsestäsi piirteitä, jotka olisivat erittäin hyviä osana jonkin tietyn alan työyhteisöä. Oletko innovatiivinen, nopea oppimaan tai esimerkiksi analyyttinen – jokainen piirre on hyödyksi työyhteisössä ja yrityksissä. Työhaastattelutilanteissa voidaan kysyä omista vahvuuksista, joten siksi niiden tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen työnteossa on suuri etu. Duunitori on listannut viisi keinoa, kuinka tunnistaa omat vahvuudet – voit siis hyödyntää erilaisia lähteitä ja menetelmiä omien vahvuuksiesi tunnistamisessa.

Töitä hakiessa on oleellista huolehtia, että ansioluettelo on kunnossa. CV:stä työnantajat saavat ensivaikutelman työnhakijasta ja kutsuvat haastateltuun osittain senkin pohjalta. Hakemuskirje on vapaamuotoisempi konsepti töitä hakiessa, siinä voi tuoda omaa osaamista ja vahvuuksia tarkemmin esille – miksi juuri ne tietyt piireteet itsessä olisi oleellinen lisä kyseiselle työpaikalle? Reimari järjestää keskiviikkona 30.10. klo 16.30 Kultsan 2. kerroksessa CV-pajan, missä tarkoituksena on työstää CV:tä. Jokainen saa työskennellä itsenäisesti, mutta tarjolla on myös apua ja neuvontaa.

Työsopimukset ja haastattelut

Työsopimuksia on erilaisia ja olennaista olisikin, että niihin perehtyy, kun alkaa etsimään töitä. Työnhakua helpottaa, kun pystyy sulkemaan hauista pois ne avoimet työpaikat, joiden työpaikkailmoituksessa ilmoitetut sopimukset eivät sovi itselle opintojen ohelle. Esimerkiksi opiskelijalle suotuisa työsopimus voisi olla osa-aikainen, tällöin työtä tehdään alle täyden päivän tuntimäärän.

Työhaastattelut ovat kaikille jännittäviä tilanteita, niin työnhakijalle kuin haastattelijalle. Haastatteluihin kannattaakin valmistautua, jotta itse haastattelutilanteessa tuntee olonsa itsevarmaksi ja rennoksi. Duunitorin sivuilla on kirjattu työhaastatteluissa usein kysyttyjä kysymyksiä. Vastauksia voi ennen haastattelua kirjata itselle ylös, jotta ne muistuisivat paremmin mieleen haastattelutilanteessa. Kaikkein tärkeintä haastattelussa on kuitenkin olla oma itsensä ja luottaa itseensä. Ennen haastattelutilannetta voi kuunnella omaa lempimusiikkia tai pyytää rohkaisua läheisiltä ihmisiltä.

Muista pitää jaksamisesta huolta!

Omat rajat on hyvä tunnistaa töitä tehdessä, etenkin silloin, kun tekee töitä opintojen ohella. Jos omasta jaksamisesta ei pidä huolta, siitä kärsii kokonaisvaltaisesti niin psyykkisesti, fyysisesti kuin sosiaalisesti. Stressitekijät on hyvä pitää minimissä, ja jos tunnistaa stressin kasvavan liian suureksi, siitä on hyvä puhua avoimesti sekä löytää keinoja sen vähentämiseksi. Hyvät sosiaaliset suhteet edistävät hyvinvointia ja jaksamista, joten niiden ylläpitäminen on tärkeää. Omia voimavarojaan voi hyödyntää myös jaksamisessa – ne eivät siis päde ainoastaan työnhaussa ja työntekemisessä vaan myös silloin, kun huolehtii omasta jaksamisesta. Lepo on osa jaksamista. Levossa keho palautuu, joten sen riittävä määrä on hyvin tärkeää jaksamisen kannalta.

 

Hyödylliset linkit 

Ammatinvalintatesti:  

https://nuortennyt.fi/nuorille/duunikone/ 

Avoimia työpaikkoja: 

https://duunitori.fi/ 

https://tyopaikat.oikotie.fi/tyopaikat 

https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/vaasa/ 

Keinoja omien vahvuuksien tunnistamiseen: 

https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/urasuunnittelu/omien-vahvuuksien-tunnistaminen 

Usein kysyttyä työhaastattelussa: 

https://duunitori.fi/tyoelama/yleisimmat-tyohaastattelukysymykset 

Muita hyödyllisiä lähteitä työnhakuun ja työntekoon:  

https://barona.fi/vinkit-tyonhakuun 

https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/vinkkeja-tyonhakuun 

Korkeakouluopiskelijoille: 

https://www.vamk.fi/en/student/guide/job-opportunities 

https://www.uwasa.fi/fi/vanha-opiskelijat/urapalvelut/tyonhaku