TYÖELÄMÄ

Monet aloittavat työskentelyn kesätöistä, ja osa työskentelee osa-aikaisena jo opiskeluaikana. Se onkin hyödyllistä, sillä rahan tienaamisen lisäksi saa myös arvokasta kokemusta työelämästä. Työntekoa säätelee työsuojelulaki, joka määrittää muun muassa työtehtäviä alaikäisille.

Työnteko alaikäisenä

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Työnelämän oikeudet ja velvolliusuudet:

Työntekijällä, kuten työnantajallakin, on työsuhteessa oikeuksia ja velvollisuuksia. Työntekijän oikeudet on turvattu lainsäädännöllä tai työ- ja virkaehtosopimuksissa. Lainsäädäntö ja sopimukset määrittelevät myös työntekijän velvollisuudet.

Tietoa työelämästä

[instagram-feed]