Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on WHO:n määritelmän mukaisesti seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. 

Hyvä seksuaaliterveys edellyttää positiivista ja kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen, seksuaalisiin suhteisiin sekä halutessaan mahdollisuutta nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalikokemuksiin. Parhaimmillaan seksuaalisuus on voimavara ja seksuaaliterveys tärkeä hyvinvoinnin osa nuoren elämässä, vaikka seksi toimintana ei olisi nuorelle lainkaan vielä ajankohtaista.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan.

Fyysisellä seksuaaliterveydellä tarkoitetaan esimerkiksi perhesuunnittelua ja raskauden ehkäisyä, turvaseksiä eli sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyä ja säännöllisiä lääkärintarkastuksia.

Lisätietoa nuorten seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa saat seuraavilta tahoilta:

Lue lisää nuorten seksuaalisuudesta Nuortennetistä.

Nuorten seksuaalisuus ja seksuaaliterveys

Katso tästä linkistä Seta ry:n tuottama Moninaisuus on meissä! -video. Moninaisuus on meissä – seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus nuorten elämässä on Setan tuottama video kahdeksasta nuoresta. Se kertoo omaa elämäänsä pohtivista nuorista maailmassa, jonka sukupuolittuneisiin muotteihin ja rooleihin kaikki eivät mahdu. Kahdeksan nuorta, kahdeksan erilaista tarinaa, yksi yhteinen ilta. (2017)

[instagram-feed]