Jobb vid sidan av studierna
I oktober har vi velat lyfta fram temat Jobb vid sidan av studierna. Många studenter har återupptagit sina studier i augusti/september, och flera kan ha behov av att söka jobb parallellt med sina studier. Under månaden kommer vi att publicera fyra separata inlägg på Instagram för reimari.info – så se till att följa kontot för att inte missa andra aktuella saker. Månadens teman kommer att vara: Kartläggning av egna intressen & öppenhet, Sökande av jobb och jobbsökande, Anställningsavtal och intervjuer samt Kom ihåg att ta hand om din ork.
Syftet med denna artikel är att behandla månadens tema lite djupare. I sociala medieinläggen och artikeln har målgruppen beaktats, unga under 29 år.
Kartläggning av egna intressen & öppenhet
Det är viktigt att identifiera vilken typ av arbete man vill utföra när man söker jobb. Ett bra sätt att kartlägga olika jobbmöjligheter är att göra yrkesvalstester. Ett exempel på ett möjligt yrkesvalstest är Nuortennyt.fi – duunikone. Å andra sidan, om man studerar för ett yrke och har möjlighet att få jobb inom sitt eget område, är det viktigt att utnyttja dessa karriärfrämjande möjligheter.
Eget intresse och öppenhet är en stor del av jobbsökandet. När man är öppen för olika jobbmöjligheter och vågar visa intresse kan man hitta fantastiska och lärorika arbetsmöjligheter. Även om det är bra att veta vilket jobb man vill ha, kan man bli positivt överraskad genom att prova något utanför sin komfortzon. Man kan hitta lediga jobb på internet, genom att googla exempelvis ”Lediga jobb Vasa”. Genom att surfa på följande webbplatser kan man hitta intressanta jobbannonser: Duunitori, Oikotie och Kuntarekry. Man kan också fråga vänner om de känner någon med lediga jobbplatser – tidigare praktikplatser är också en utmärkt plats att fråga om lediga tjänster.
Att söka jobb
Var noggrann – när man rör sig runt i staden, i affärer och på gatorna, kan man stöta på flera olika jobbannonser. Till exempel kan vissa klädbutiker sätta upp jobbannonser vid ingången eller i närheten av kassan. Om man blir intresserad av en tjänst i dessa situationer, är det bra att vara modig och direkt fråga en anställd om mer information – på så sätt kan man få värdefulla tips angående tjänsten och ansökningsprocessen.
Att identifiera sina egna styrkor hjälper vid jobbsökande, eftersom man då kan upptäcka egenskaper som skulle vara mycket bra i en viss arbetsgemenskap. Är du innovativ, snabb på att lära dig nya saker eller kanske analytisk? Varje egenskap är värdefull i en arbetsmiljö och för företag. Under arbetsintervjuer kan man bli tillfrågad om sina styrkor, så att känna till dem och kunna använda dem i arbetet är en stor fördel. Du kan använda olika metoder för att identifiera dina styrkor.
När man söker jobb är det avgörande att se till att CV är i ordning. Genom CV får arbetsgivarna ett första intryck av kandidaten och kallar till intervju delvis baserat på detta. Ett personligt brev är en mer informell del av jobbsökandet, där man kan lyfta fram sin kompetens och sina styrkor mer ingående – varför just dessa egenskaper skulle vara en viktig tillgång för den aktuella arbetsplatsen. Reimari ordnar en CV-workshop onsdagen den 30 oktober kl. 16.30 på Kultsas andra våning, där syftet är att arbeta med CV. Alla får arbeta självständigt, men det finns också hjälp och ledning tillgänglig.
Anställningsavtal och intervjuer
Det finns olika typer av anställningsavtal, och det är viktigt att ta reda på dem när man börjar söka jobb. Det blir enklare att söka jobb om man kan utesluta öppna positioner vars anställningsvillkor inte passar ens studier. Ett studentvänligt anställningsavtal skulle till exempel kunna vara en deltidsanställning, där man arbetar mindre än en hel arbetsdag.
Arbetsintervjuer är spännande situationer för både kandidaten och intervjuaren. Det är bra att förbereda sig inför intervjuer så att man känner sig trygg och avslappnad under själva samtalet. På Duunitoris webbplats finns vanliga frågor som ofta ställs under arbetsintervjuer. Man kan anteckna sina svar innan intervjun för att komma ihåg dem bättre. Det viktigaste under intervjun är dock att vara sig själv och att lita på sin förmåga. Innan intervjun kan man lyssna på sin favoritmusik eller be om uppmuntran från nära och kära.
Kom ihåg att ta hand om din ork!
Det är bra att känna till sina gränser när man arbetar, särskilt när man arbetar vid sidan av studierna. Om man inte tar hand om sin ork, påverkar det ens välbefinnande psykiskt, fysiskt och socialt. Det är bra att minimera stressfaktorer, och om man känner att stressen blir för stor, bör man prata öppet om det och hitta sätt att minska den. Goda sociala relationer främjar välbefinnandet och orken, så det är viktigt att upprätthålla dem. Man kan också använda sina resurser för att hantera sin ork – dessa gäller inte bara vid jobbsökande och arbetsliv, utan även när man tar hand om sitt välbefinnande. Att man vilas är en del av att orka. Under vilan återhämtar sig kroppen, så tillräcklig vila är mycket viktig för att orka.
Nyttiga länkar
Yrkesvalstest:
https://nuortennyt.fi/nuorille/duunikone/
Lediga arbetsplatser:
https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/vaasa/
https://tyomarkkinatori.fi/sv/personkunder/lediga-arbetsplatser
Identifiera sina styrkor:
Vanliga frågor vid anställningsintervjuer:
https://www.akavia.se/rad-och-stod/soka-jobb/anstallningsintervju/30-vanligaste-intervjufragorna/
Andra nyttiga källor:
https://www.akavia.se/rad-och-stod/soka-jobb/jobbansokan/5-saker-att-tanka-pa-nar-du-soker-jobb/
https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/vinkkeja-tyonhakuun
Till högskolestudenter:
https://www.hanken.fi/sv/studerande/karriartjanster/jobb-platsannonser-och-rad