Suomessa opiskelu on pääosin maksutonta. Tällä taataan se, että kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua riippumatta esimerkiksi perheen varallisuustasosta. Yhteiskunta myös tukee opintoja.
Opiskelijan tärkein tulonlähde on opintotuki, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Sitä voi saada 17 ikävuodesta eteenpäin ammatilliseen ja lukiokoulutukseen sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin, jotka ovat päätoimisia ja kestävät vähintään kaksi kuukautta.
Monet opiskelijat rahoittavat opintojaan myös työskentelemällä opiskelun ohella. Se onkin hyvä tapa tienata hieman lisää ja saada samalla tuntumaa ja suhteita työelämään. Se saattaa kuitenkin hidastaa opintoja ja olla pidemmän päälle raskasta. Sopivan työ- ja opiskelutahdin löytäminen on tärkeää: myös ystäville ja levolle on oltava aikaa.
Työskentely opintojen ohella vaikuttaa opintotukeen alentavasti. Kela neuvoo, kuinka paljon saat tienata ilman että tuet vähenevät. Jos tukia on maksettu liikaa, Kela voi periä ne takaisin. Mikäli havaitset tulorajojen ylittyvän, ota yhteyttä Kelaan. Tukien vapaaehtoinen palauttaminen on takaisinperintää edullisempaa ja tällöin tuet säilyvät myöhempää käyttöä varten. Lue lisää Kelan sivuilta aiheesta opintojen edistyminen ja sen seuranta.
Opintoja voi rahoittaa myös apurahoilla tai stipendeillä. Niitä myöntävät erilaiset järjestöt ja säätiöt ja niitä voi hakea esimerkiksi ulkomailla opiskelua, päättötyötä tai jatko-opintoja varten. Osa apurahoista on kohdennettu tietyille erityisryhmille, kuten ruotsinkielisille tai tietyn alan opiskelijoille. Ohjeita hakemiseen saa suoraan apurahaa myöntävältä taholta. Säätiöt ja rahastot ry:n sivuilla kannattaa vierailla kun etsii apurahoja.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna
Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet
- ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa
- vähintään 25-vuotias
- TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla
- sopinut työllistymissuunnitelmassa opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opintojen aloittamista
Omaehtoista opiskelua ei voida tukea työttömyysetuudella, jos irtisanoudut työsuhteestasi vain aloittaaksesi omaehtoiset opinnot! Lisätietoja löydät Te-toimiston sivuilta!
Voit myös soittaa tai kysyä neuvoa chatin kautta TE-palveluiden koulutusneuvonta -palvelussa.
Aikuiskoulutustuki
Aikuiskoulutustuessa on tapahtunut muutoksia vuoden 2024 aikana. Laki aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta on tullut voimaan 1.6.2024. Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin. Työllisyysrahaston verkkosivuilta saa ajankohtaista tietoa aikuiskoulutustuen lakkauttamisen aikataulusta.