Riippuvuudet

Riippuvuus tarkoittaa pakonomaista suhdetta erilaisiin aineisiin tai toimintoihin. Aineriippuvuutta on kiinnittyminen esimerkiksi alkoholiin, huumeisiin, lääkkeisiin ja nikotiiniin. Toiminnallista riippuvuutta taas ovat esimerkiksi peliriippuvuus ja nettiriippuvuus.

Mitä ajattelet riippuvuudesta? Melkein jokainen tuntee jonkun, jolla on ongelmia, mutta niistä ei välttämättä ole keskusteltu, vaikka avoimuus on tässäkin asiassa parempi kuin sulkeutuminen. Tunnistatko itsessäsi mitään riippuvuutta? Jos tunnistat, pohdi kuinka se vaikuttaa sinuun itseesi ja lähipiiriisi.

Lääkkeet:

Lääkeaineisiin saattaa kehittyä voimakas riippuvuus, joka on sekä kemiallista että psyykkistä. Esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden kohdalla riippuvuusriski on suurempi kuin alkoholin. Vieroitusoireet voivat olla vakavia, jopa henkeä uhkaavia.

Peliriippuvuus:

Peliriippuvuus toiminnallinen riippuvuus, jolloin riippuvainen kokee voimakasta halua tai pakonomaista tarvetta pelaamiseen joko rahapelaamiseen tai digitaalisten pelien pelaamiseen . Tämä riippuvuus aiheuttaa monenlaisia vakavia sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Rahapelaaminen aiheuttaa usein  taloudellisia vaikeuksia .

Pelimaailma vaatii pelisilmää. Suurimmalle osalle nuoria rahapelaaminen ei aiheuta ongelmia. Rahapelejä ovat muun muassa lotto, raha-automaatit, raaputusarvat, veikkauspelit, vedonlyönti, kasinopelit ja totopelit. Niiden pelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta.

Jos läheiselläsi on riippuvuusongelma, olisi hyvä, jos sinulla olisi rohkeutta puuttua asiaan. Myös omaan riippuvuusongelmaan on puututtava nopeasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua aletaan etsiä, sen parempi. Kuka tahansa, joka tilanteesta huolestuu, voi puuttua asiaan. Kukaan ei kykene muutokseen yksin. Jos ongelma pitkittyy, se yleensä pahenee ja laajenee.

[instagram-feed]