Vaasa sai maaliskuun alussa omat kuutionsa suosittuun Minecraft-pelimaailmaan. Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden tieto- ja neuvontapalvelu Reimari järjesti talvilomalla leirin, jossa kymmenen 13-18-vuotiasta vaasalaista loi Minecraft-pelimaailmaan palan Vaasaa.
Minecraft on suosittu yhteisöpeli, jossa pelaajat voivat luoda virtuaalisia maailmoja kuutioiden ja muiden eri ominaisuuksien avulla kolmiulotteisessa maailmassa. WasaCraftin eli Minecraft-Vaasan rakensivat talviloman leirille 28.2.-3.3. osallistuneet lapset ja nuoret. Leiri järjestettiin etäyhteyksien avulla. Osallistujat olivat omilla koneillaan kukin kotonaan ja viestivät Discord-sovelluksen kautta.
Talvilomaleirillä rakennettua maailmaa on tarkoitus hyödyntää jatkossa Mine-kerhoissa sekä leireillä. WasaCraft on rakennettu yhteiselle suljetulle serverille, joten sitä pääsevät katsomaan ja muokkaamaan vain tuleville nuorisopalveluiden leireille ja kerhoihin osallistuvat nuoret.
3 x 3 kilometrin suuruinen pala Vaasaa
Ennen leiriä Minecraft-peliin luotiin todenmukainen pohja Vaasasta avoimen datan avulla. Apuna on käytetty Geoboxers-palvelua.
– Minecraft-maailmaan rakennettu Vaasa kattaa noin 3 x 3 kilometrin suuruisen alueen eli ydinkeskustan, Vöyrinkaupungin, Klemettilän sekä osan Palosaarta ja Kotirantaa, kertoo nuorisotiedottaja Pia Kokko.
Ohjaajina leirillä toimivat Minecraft-ohjaaja Niko Hakkarainen sekä vaasalainen vertaisohjaaja Aaro Helo. Leiriviikon alustuksesta ja loppukommentoinnista vastasi suosittu tubettaja Paqpa. Leirin loppukommentointi eli valmiin maailman esittely sekä Paqpan kommentit striimattiin livenä ja ovat katsottavissa Youtubessa.
Nuorten osallistaminen myös verkossa tärkeää
Jatkossa suljetulle serverille luotua Minecraft-maailmaa on tarkoitus käyttää viikottaisiin pelikokoontumisiin, nuorten kuulemiseen ja osallistamiseen sekä ennen kaikkea yhteisöllisestä pelaamisesta kiinnostuneiden nuorten tavoittamiseen.
– Verkossa tapahtuva digitaalinen nuorisotyö on yksi kulttuurisen nuorisotyön muodoista. Sille on näin korona-aikoina etäyhteyksiin tottuneilla nuorilla suuri tarve, Kokko kertoo.
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari haluaa tarjota nuorille uudenlaisia kanavia osallistua sekä mahdollisuuden vaikuttaa ja luoda nuorten näköistä virtuaalista Vaasaa.
– Rohkeimmissa ideoissamme toivomme, että luomaamme Vaasan näköismallia voitaisiin jatkossa käyttää sekä kaupungin eri toimijoiden että yksityisen ja kolmannen sektorin kuulemis- ja tiedotustilaisuuksissa ja kehittämismahdollisuuksien kartoittamisessa, kuvailee nuorisosihteeri
Karita Mäkinen.
Aiemmin vastaavanlaisia Minecraftiin liittyviä hankkeita on toteutettu ainakin Helsingissä ja Jyväskylässä.